Meny

Ettermontering av hengerfeste – en liten veiledning

Ettermontering av tilhengerfeste er enklere enn man tror. Skrur du på bil og er „handy“ er dette en jobb som kan gjennomføres uten verksted. Med et ettermontert hengerfeste har du alle muligheter til å trekke båthenger, campingvogn, alle forskjellige tilhengerer eller sykkelstativer.

Monter hengerfeste selv – en kort veiledning

Monteringen av tilhengerfeste er en rimelig enkelt, og det kreves standardverktøy. Eneste «spesialverktøy» er en momentnøkkel og en hullsag. Alle monteringsanvisninger følger med. Legg alle deler til rette og sjekk om alt er med før du begynner å skru. Nede et eksempel på hengerfeste montasje på en BMW.

AHK nachrüsten 1
AHK nachrüsten 2
AHK nachrüsten 3

1. Noen dager etter bestillingen kommer ditt hengerfeste med UPS, Bring eller PostNord.
2. Hengerfeste leveres komplett med monteringsanvisninger, skruer, bolter osv. Dersom du har bestilt med kabelsett følger også alt du trenger for å montere det elektriske med.
3. På denne BMW-en ser du at du må demontere nedre plast-beskyttelse først. Den erstattes på denne modellen med en ny variant.

For å demontere bakfangeren må man gå fram på følgende måte:

  1. Fjern begge sidepanelene i bagasjerommet, teppe, dekkplate, reservehjul og innvendig plastdeksel som sitter over låsebøylen til bagasjelokket.
  2. Skru ut festeskruer, på innsiden av bagasjerommet.
  3. Skru ut festeskruer i hjulbuen. I tillegg er det plastklips på hver side som må ut (bilde 4). Vær forberedt på at klipset kan bli ødelagt siden disse er av typen som ekspanderer når de monteres.
  4. Løsne bakfangeren i forkant på begge sider, og dra den forsiktig rett bakover. Hele bakfangeren skal da komme lett av. Til slutt kobler man av ledningene til PDC som gjøres enkelt ved å løsne en hurtigkobling (kontakt) som sitter i et klips fast på bilens høyre side (bilde 5).
AHK nachrüsten 4
AHK nachrüsten 5
AHK nachrüsten 6

Det er en fordel å være 2 personer når du tar av fangeren (bilde 6). Legg også et teppe eller noe mykt under fangeren slik at du kan legge den fra deg uten å få riper. Alle hengerfester fra Hågen er EU godkjent. Montering av hengerfeste trenger i utgangspunktet ingen godkjenning fra Vegvesen dersom bilen er godkjent for hengerdrift og montasje skjer på de originale festepunktene. Se monteringsanvisning for mer informasjon.

AHK nachrüsten 7
AHK nachrüsten 8
AHK nachrüsten 9

Neste steg er å montere av den gamle stålbjelken, og deretter feste tilhengerfestet i de samme festene. Før man kommer så langt, må man eventuelt skru sammen selve tilhengerfestet. Noen produsenter leverer de i løse deler. Monteringsanvisningen viser veien for dette.

OBS!

Ikke dra til skruene helt på det nye tilhengerfeste. Det hele skal bare monteres "finger tight". Senere, når denne enheten skal monteres på bilen, er man avhengig av å enkelt kunne justere på festene for å få den til å passe. Etter at enheten er festet på bilen, strammer man alle skruer der man kommer til, demonterer hele tilhengerfestet fra bilen igjen, og drar til slutt til samtlige bolter med momentnøkkel.

Nå demonteres den gamle stålbjelken (bilde 7). Som nevnt ovenfor, må man skru sammen tilhengerfeste i henhold til anvisningen, men ikke stramme skruene helt. Så kan man løfte hele enheten på bilen. Her er det en fordel å være to, men med litt teknikk, går det helt fint å gjøre det alene.

Når hengerfeste er på plass, drar man til de boltene på festebraketen (som man kommer til) med en vanlig fastnøkkel e.l. (bilde 8). Når det er gjort, løsner man tilhengerfeste fra bilen og slipper det ned på bakken for å dra til samtlige bolter med momentnøkkel. Momentet er opplyst i den vedlagte monteringsanvisningen og på tegningen.

Til slutt løftes hele tilhengerfestet opp for andre gang, og festes til bilen med 8 bolter. Dra til boltene med momentnøkkel i.h.t. monteringsanvisningen. Nå er selve slepekroken montert!

Neste steg er å montere på plass den delen av det elektriske kabelsettet som ligger på utsiden av bilen. Først må det lages et hull for kabelen. Enten er det en forberedt gummipakning for gjennomføringen fabrikkmontert i bilen eller du må kutte – da trenger du en 40 mm hullsag for å lage gjennomføringen til kabelsettet. Hullet lages slik at kabelen kommer inn i bunnen av batterikassen på høyre side av bilen. Det er en god ide å påføre en form for karosseribeskyttelse eller lakk i sårene rundt hullet. Da er det bare å ta fram kabelsettet, feste kontakten i ringen på tilhengerfeste (bilde 10), føre kabelen fram til hullet, og dra kontaktene og resten av ledningene inn i bilen, og presse på plass gummimansjetten som passer i hullet på 40 mm. PDC, bakfanger og dekkplate monteres deretter på plass i motsatt rekkefølge av demonteringen.

Til slutt må kabelsettet tilsluttes det elektriske anlegget i bilen (bilde 9). Dette kan kanskje se litt vanskelig ut, men dersom man følger monteringsanvisningen nøye, og ikke går fram for fort, er det egentlig ganske enkelt.

AHK nachrüsten 10
AHK nachrüsten 11
AHK nachrüsten 12

Nå er det bare å sette på plass det nye beskyttelseslokket (bilde 13) eller sette på kroken med en gang for å bruke hengerfeste (bilde 14).

AHK nachrüsten 13
AHK nachrüsten 14
AHK nachrüsten 15

Estimert arbeidstid på denne jobben avhenger selvsagt av erfaringsnivå som "mekaniker" og tilgang på riktig verktøy. Anslagsvis er dette en jobb på et sted mellom 4 og 6 timer effektiv arbeidstid.

Kjøp ditt hengerfeste på www.haagen.no i dag – topp kvalitet til lave priser. Og du står garantert ikke alene om du har spørsmål underveis i monteringen – lykke til!